Melyek a pszichoaktív anyagok? Miért tiltja a törvény az e-cigaretta forgalmazását, birtoklását?


Napjainkban az e-cigi forgalmazása nem illegális, ha az ízesítés nélküli, és a forgalmazó a dohánytermékekre vonatkozó kiskereskedelmi jogosultsággal, és a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága által kiadott dohánytermék kiskereskedelmi engedélyével rendelkezik. Tehát az ízesítés nélküli elektronikus cigaretta kizárólag dohányboltban értékesíthető, de hazánkban az ízesített változatok forgalmazása tilos.

Mi számít pszichoaktív anyagnak?

A központi idegrendszerre ható, annak működését befolyásolni képes anyagokat pszichotrop, vagy másnéven pszichoaktív anyagoknak nevezzük. Ezeket az anyagokat a társadalmunk nap mint nap használja. Most biztosan sokunk felkapja a fejét, hiszen a legtöbben azt gondolják, hogy ebben az esetben kábítószerről van szó. Pedig nem. Ebbe a csoportba tartoznak a gyógyszerek is. Érzéstelenítők, neurodegeneratív betegségekre ható gyógyszerek, nyugtatók, szorongáscsökkentő tabletták, opioid típusú fájdalomcsillapítók, altatók, illetve olyan élvezeti szerek, amelyek közé olyan, központi idegrendszeri pszichostimulánsok is tartoznak, mint a koffein, a nikotin vagy az alkohol. De természetesen a tudatmódosító hatású kábítószerek is ide sorolandók. Az e-cigaretta is ebbe a kategóriába tartozik, mivel jelentős mennyiségű nikotint tartalmaz.

Miért veszélyes az e-cigi?

Mielőtt ezt a kérdéskört kielemeznénk, ketté kell bontani a problematikát. Van a hagyományos és az ízesített e-cigaretta. A második változat akár tízezer slukkra elegendő dohányterméket foglal magában, míg a klasszikus e-cigi, amely dohányboltban is kapható, 600 és 3000 slukkig használható. Az egészség szempontjából ez azért aggályos, mert egy szál cigiben 17 slukk van, egy doboz cigarettában pedig 19 szál található, ez alapján már könnyű kiszámolni, hogy egy doboz cigaretta nagyjából 300 slukk alatt szívható el.

Tehát a dohányboltban legálisan kapható ízesítés nélküli e-cigi patronjában annyi nikotin van, mint minimum 2-3 doboz cigarettában, és a fiatalok körében oly népszerű ízesített változat pedig akár 30 doboz cigaretta mennyiségének felel meg. Ez jelentős mennyiség, mivel a fiatalok addig szívják, ameddig van a patronban töltet. Ez pedig könnyen nikotinmérgezéshez vezethet. Ráadásul a különböző internetes forrásokból beszerezhető ízesített verzió összetétele több esetben nem is ismert, mert a gyártók vagy nem, vagy pedig nem a valós nikotin mennyiséget tüntetik fel a csomagoláson. Ezért nem ismert a belélegzett párának mik az élettani hatásai. Sőt az ízesített úgynevezett manórudak ízvilága nem büdös, nagyban megegyezik a fiatalok által kedveltekkel.

Az ízesített e-cigaretta kábítószernek minősül?

Alapjában véve nem, de amennyiben olyan változatot fogyaszt valaki, amely akár csekély mennyiségű kábítószert tartalmaz, akkor annak fogyasztásával és birtoklásával vádolható.

Vannak olyan változatok, amelyek CBD-származékot is tartalmaznak. Ebben az esetben mennyi a törvény szerint maximum mennyiség, hogy ne minősüljön az e-cigi drognak? Kannabisz származékok vagyis THC esetén a tiszta és savformában együttesen jelenlévő THC-tartalom, vagyis annak bázis formában megadott tiszta hatóanyag tartalma a 6 grammot nem haladhatja meg. Amennyiben ilyen e-cigaretta fogyasztásával gyanúsít meg minket a hatóság, forduljunk tapasztalt bűntetőügyekben jártas védőügyvédhez. A Hódos Ügyvédi Iroda kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményekben jártas, sok éves tapasztalattal rendelkező ügyvédek segítenek eligazodni a büntetőeljárás bonyolult folyamatában.

Az ízesített e-cigaretta tartása és kereskedelme is illegális

Amennyiben bármely személy hazánkban ízesített e-cigarettával kereskedik, azt a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága 5 millió forinttól 500 millió forintig terjedő pénzbírsággal sújthatja. Mert a dohánytermékekre vonatkozó jogszabály érvényes rájuk, amelyeknek trafikban csak ízesítés nélküli verziói árusíthatók. De nem csak a kereskedésükért, hanem illegális behozatalukért, birtoklásukért is 5-tő 500 millió forintig terjedő bírság szabható ki.

A klasszikus e-cigi is cigaretta, vagyis jövedéki terméknek minősül

A nemdohányzók védelmében hozott jogszabály az elektronikus cigarettákra is kiterjed, így akár 30 ezer forintos helyszíni bírság is kiszabható, amennyiben dohányzást tiltó helyen ilyen terméket fogyasztunk. Tilos használni az e-cigarettát:

 • köznevelési vagy gyermekjóléti intézményben és bejáratától 5 méteren belül,
 • egyészségügyi intézményekben és bejáratuktól 10 méteren belül,
 • közforgalmú intézményben és bejáratától 5 méterre,
 • játszótéren és annak bejáratától 5 méteren belül,
 • helyi és távolsági tömegközlekedési eszközön, peronon, megállótól 5 méteren belül,
 • közforgalmú intézményben,
 • munkahelyen zárt térben,
 • zárt terű közösségi közlekedési helyszíneken pl. alagút, valamint mindenhol, ahol azt tábla tiltja.

Milyen szabály vonatkozik a zárjegy nélküli hagyományos e-cigarettára?

Az alkohol, a cigaretta, a dohány, még a vízipipa dohány is, a szivar, a benzin, a gázolaj stb. minden esetben közvetett adót tartalmaz, amelyet e termékek fogyasztása során kell megfizetnünk. Ezen termékek fogalmát és pontos körét a jövedéki adóról szóló törvény határozza meg. Alapesetben az ebbe a kérdéskörbe tartozó termékekkel kapcsolatban elkövethető jogellenes magatartások a következők: jövedéki termék előállítása, megszerzése, tartása, forgalomba hozatala, vagy azzal való kereskedése. Miért? Mert az engedélyezett ilyen jellegű magatartások meghatározott adókötelezettséggel járnak, mivel a jövedéki termék belföldön történő előállításakor, vagy importálása, kereskedelme során adókötelezettség merül fel. Ne felejtsük el, hogy azzal szemben is, akinél a hatóság ilyen terméket talál, vagyis a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, jövedéki bírságot szabhat ki. Nem érdemes kockáztatni!

A költségvetési csalás büntetési tételei

A kiszabott szabadságvesztés alapját az képezi, hogy mekkora összegű vagyoni kárt okoztunk. Amennyiben zárjegy nélküli e-cigaretta forgalmazásával gyanúsít meg minket a nyomozó hatóság, akkor haladéktalanul forduljunk ügyvédhez. Olyan ügyvédi irodát válasszunk, ahol szakmailag tökéletesen felkészült, rátermett büntetőjogászok képviselnek bennünket. A Hódos Ügyvédi Iroda büntetőjogra szakosodott ügyvédei kifogástalan védelmet nyújtanak a büntetőeljárás minden szakaszában. De nézzük is pontosan milyen összeghatár között milyen büntetésre számíthatunk:

 • 001 és 500.000 forint között kisebb értékre elkövetett költségvetési csalással vádolnak minket. Ha a bűncselekménnyel okozott kár nem haladja meg a 100.000 Forintot, abban az esetben vámszabálysértésért vonnak minket felelősségre. Amennyiben az összeg nem éri el az 500.000 forintot, költségvetési csalás helyett társadalombiztosítás, szociális vagy más jóléti juttatással való visszaélés bűncselekményét valósítjuk meg. Az utóbbi esetben szintén vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztést szabhat ki ránk a bíróság, ami a kár megtérítése esetén korlátlanul enyhíthető.
 • 001 és 5.000.000 forint között nagyobb értékre elkövetett bűncselekménnyel vádol minket a hatóság. A büntetés akár három évig terjedő szabadságvesztés is lehet.
 • 000.001 és 50.000.000 forint között jelentős értékre elkövetett költségvetési csalással nézünk szembe. Ebben az esetben a büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztést vonhat maga után.
 • 000.001 és 500.000.000 forint között különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalás a vád tárgya. A büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés.
 • 000.000 forint felett különösen jelentős a vagyoni hátrány, amit okoztunk. A büntetés öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés.

 

Ne feledjük, hogy az okozott kár pénzben történő meghatározása nem meríti ki a bűncselekmény teljes minősítését. A törvény pontosan részletezi, hogy a bíróság ezt a bűncselekményt mely esetekben minősíti súlyosabb büntetéssel, mert amennyiben bűnszövetségben, bűnszervezetben vagy üzletszerűen követtük el, magasabb büntetési tételre számíthatunk.

Jogi kérdése van?

Írjon nekünk és hamarosan felvesszük Önnel a kapcsolatot!