A kriptovaluták árnyékában – mire figyeljünk?


A kriptovaluták árnyékában – mire figyeljünk?

A csalók mindig új módszereket keresnek pénzünk megszerzése érdekében. Az elmúlt években számukra a kriptovaluták elterjedése rengeteg lehetőséget kínált. Sajnos az ezzel kapcsolatos bűnözés a 2021-es évben rekordszintet ért el. Idén a csalók eddig csaknem 14 milliárd dollár értékben loptak el kriptovalutát. Amennyiben úgy gondoljuk, hogy megtakarításainkat így szeretnénk megsokszorozni, tisztában kell lennünk az ezzel járó kockázatokkal. Ebből a cikkből megismerhetjük a gyakori kriptovaluta csalásokat, valamint ,hogy hogyan lehet észrevenni őket, és hogyan védekezhetünk ellenük.

A kriptovaluta csalás fajtái

Napjainkban a kripto bűnözés rendkívüli mértékben elterjedt. Ennek talán az is lehet az oka, hogy mi kisbefektetők túl naivak vagyunk, valamint az, hogy nem ismerjük igazán a valós piaci szereplőket. A bűnözők ezt próbálják kihasználni, és sokféle módszert kidolgoztak, hogy adatainkat, pénzünket illegális módszerekkel megkaparinthassák. Íme a leggyakoribb csalás fajták:

Hamis weboldalakat hoznak létre

A csalók hamis kriptovaluta kereskedésével foglalkozó weboldalt hoznak létre, hogy becsapják gyanútlan áldozataikat. Általában az eredeti, valós tevékenységet végző webhelyekhez hasonló, de kissé módosított domain neveket használnak. Maguk az oldalak olyan hitelesen vannak megtervezve, felépítve, hogy alig lehet megkülönböztetni őket a valós kereskedői oldalaktól. A hamis kripto webhelyeknek általában két célja van, az egyik az adathalászat. Ebben az esetben olyan információkat szeretnének megszerezni a csalók, mint a virtuális pénztárcánk jelszava vagy egyéb pénzügyi információk. A másik technika, hogy a bűnözők egy olyan folyamatot építenek fel, ahol kezdetben még felvehetünk kisebb összegeket. Amikor úgy tűnik, hogy befektetésünk jól működik, készen állunk arra, hogy több pénzt fektessünk be, akkor a webhely hirtelen leáll, vagy a kifizetési kérelmünket elutasítják.

Ennek a csalási formának egy hasonló változata, mikor a bűnözők hamis alkalmazásokat hoznak létre. Ezen “népszerű” átverés során a Google Play vagy az Apple App Store áruházból letölthető hamis alkalmazásokat készítenek. Bár ezeket az alkalmazásokat az App Store üzemeltetői általában gyorsan megtalálják és el is távolítják, addig míg ez nem történik meg, jelentős anyagi károkat okozhatnak. Emberek ezrei töltöttek már le hamis kriptovaluta alkalmazásokat.

Mi is az az adathalászat?

Adathalászatról akkor beszélhetünk, amikor a csalók a mi online pénztárcánk információit szeretnék megszerezni, vagyis a hozzáféréshez szükséges privát jelszavakat.

Pump és Dump módszert alkalmaznak

Sajnos, a gátlástalan bűnözők megpróbálják kihasználni a kriptovalutával kapcsolatos kereskedés ismeret hiányt és izgalmát azzal, hogy minket vevőket arra ösztönöznek, hogy olyan kriptoba fektessünk be, amelynek nincs túl nagy kereskedési volumene. Ez az árfolyam növekedését okozza. Ekkor a csalók eladják a saját kriptovalutájukat, természetesen ők nagy nyereséget tudnak ezáltal realizálni, míg nekünk kisbefektetőknek a nyakunkon marad a túl magas áron vásárolt token. Ez az úgynevezett “pump and dump” módszer.

Hírességek, celebek hamis véleményével hirdetik ajánlatuk

A kriptovaluta csalók időnként celebek, üzletemberek vagy influencerek állítólagos pozitív kijelentéseit használják fel arra, hogy felhívják weboldalaikra a figyelmet. Az online térben fontos mások véleménye, a vásárlók adnak mások értékelésére. Ez magában foglalja például tapasztalatlan befektetőknek olyan fantom kriptovaluták eladását, amelyek nem is léteznek. A csalók komoly erőfeszítéseket tesznek, hogy nagyon megnyerő képi világgal rendelkező webhelyeket hozzanak létre. Természetesen kihasználják hiszékenységünket, és prominens személyiségek fotóival visszaélve tévesztenek meg bennünket.

Ajándékkal próbálják elterelni figyelmünk

Több esetben ajándékot vagy a befizetett kriptovaluta többszörösét ígérik. Üzeneteiket többnyire nagyon ügyesen fogalmazzák meg, amelyek nagyon is valósághűnek tűnnek, így bennünk sikerül a legitimitás és a sürgősség érzését kelteni. Sajnos a gyors meggazdagodás vágya sokunkban elnyomja az óvatosság érzetét.

Zsarolással próbálnak a pénzünkhöz jutni

A csalók egyik bevett módszere a zsarolás. Egy e-mailben úgy tesznek, mintha pornográf webhelyekről készült felvételek lennének, amelyeket állítólag meglátogattunk. A csalóknak a nyilvánosságra hozatal megelőzése érdekében a személyes online pénztárcánk adatait kell megadnunk, vagy kriptovalutában kell befizetnünk egy összeget.

Felhőalapú csalások

Ebben az átverésben egy cég felajánlja nekünk, hogy bérelhetünk tőlük a kriptovaluta bányászatához szükséges hardvert. Cserébe részesedést szeretnének az állítólagos bevételből. Mivel ezek a berendezések nem olcsók, első hallásra nem is tűnik olyan rossz üzletnek. Sok felhő alapú kriptovaluta bányászati szolgáltató mögött csalók állnak, vagy az ajánlat nem kifizetődő, így mi csak rosszul járhatunk, mert a megígértél jóval alacsonyabb bevételünk lesz.

ICO-val kapcsolatos csalási technikák

Az Initial Coin Offering (rövidítve ICO), amelynek magyar jelentése, hogy vállalatokat finanszírozzunk egy adott lánc, hálózat közreműködésével. Ez egy olyan mechanizmus, amely lehetőséget kínál a feltörekvő vállalatoknak, hogy a leendő felhasználóktól tőkét vonjanak be. Az ICO a kockázati tőkebevonás egyik típusa, de mivel sok esetben csak egy ötlet, tervrajz létezik a háttérben, ezért a termék megvalósulásának sok esetben semmi esélye nincs. Ezeket a visszaéléseket több országban a hatóságok már felismerték, például Kínában az ilyen jellegű finanszírozási formát már szigorúan büntetik. Egy felmérés szerint az ICO jellegű finanszírozási ajánlatok 82%-a csaló szándékkal hirdetik magukat. A csalók már évekkel ezelőtt az ICO-kat is lehetőségként fedezték fel, és rengeteg erőfeszítést tettek, tesznek azért, hogy kiváló minőségű online és offline marketing anyagokat hozzanak létre. Ezért az ilyen jellegű ajánlatokat inkább érdemes kerülni.

Hogyan lehet felismerni a kripto csalást

A figyelmeztető jelek a következők, amire érdemes odafigyelnünk: például a garantált profit ígérete. Soha ne feledjük, hogy egy befektetés jövőbeni alakulása nem kiszámítható, az árak mindig változhatnak. Ezért a siker garanciájával hirdetett ajánlatokat mindig óvatosan kezeljük.

Amennyiben egy weboldal eltúlzott marketing üzenetekkel bombáz minket, érdemes óvatosnak lennünk. Napjainkban minden vállalat reklámozza termékeit, szolgáltatásait, de a csalóknak az a céljuk, hogy a lehető legrövidebb időn belül felhívják minél több ember figyelmét, így nagyszabású marketing kampányokba fektetnek be. Melyek ezek? Online kampányok, fizetett influencer kampányok, offline hirdetések.

Ha úgy érezzük, hogy “túl szép ahhoz, hogy igaz legyen”, vagy a marketing üzenet nem alátámasztott állításokat fogalmaz meg, először nézzünk utána a weboldal szolgáltatójának. Ennek legegyszerűbb módja, ha alaposan elolvassuk a többnyire a weboldal főoldalának alján található ÁSZF-et, vagy az Adatvédelmi tájékoztatót, és ha ott a valódi tulajdonosról semmilyen konkrét információt nem találunk, akkor érdemes más befektetés után nézni.

Hogyan védhetjük meg magunkat a kriptovaluta csalóktól

Sok online térben mozgó csaló nagyon kifinomult eszközöket használ, és ajánlatuk többnyire nagyon meggyőző. Minden esetben használjunk az online térben virtuális pénztárcát. Abban az esetben, ha mégis feltörnék ezt a fiókot, akkor csak annyi pénzt veszítünk, amennyit itt tároltunk. Amennyiben valamely weboldal egy befektetési projekt részeként megkér minket a belépési adataink megadására, az valószínűleg nem törvényes üzlet. A legelső átutaláskor csak kis összeget küldjünk annak ellenőrzésére, hogy a kriptotárca alkalmazás legális-e. Ha bármi gyanúsat találunk a pénztárca alkalmazásának frissítése közben, szakítsuk meg a frissítést, és távolítsuk el az alkalmazást.

Csak olyan eszközökbe fektessünk be, amelyek működését értjük, átlátjuk. Ha nem világos, hogyan működik egy adott kripto vállalkozás, érdemes további kutatásokat végeznünk mielőtt a befektetés mellett döntünk.

A legfontosabb, hogy ne hozzunk gyors döntést, szánjunk rá időt. A csalók gyakran próbálnak nyomást gyakorolni ránk, hogy gyorsan fektessük be pénzünk, sőt sokszor bónuszokkal vagy kedvezményekkel ösztönöznek minket arra, hogy ha most, csak most belevágunk ebbe a “kecsegtető” üzletbe, akkor rengeteg pénzt kereshetünk vele.

Óvakodjunk a közösségi médiában megjelenő hirdetésektől! A kriptovaluta csalók gyakran használják a közösségi médiát kampányaik népszerűsítésére.

Amennyiben váratlanul megkeresnek minket telefonon egy kriptovalutákba való befektetési ajánlattal, az valószínűleg csalási kísérlet. Soha ne adjunk ki személyes adatokat telefonon, és ne utaljunk át pénzt valakinek, aki ilyen módon megkeresett bennünket.

Mindenképp azt javasoljuk, hogy vegyük figyelembe a kereskedési volument, és amennyiben ez nem megfelelő mértékű, inkább engedjük el a lehetőséget, bármennyire is kecsegtetően hangzik az ajánlat. Javaslatunk, hogy kerüljük a “lemaradás” félelmének kísértését. Ne feledjük, a kapkodás sok rossz döntéshez vezethet. Mindig, amikor kriptovalutával kereskedünk, fontos, hogy józanul, csupán a tényekre hagyatkozva hozzuk meg döntéseinket.

Mi a teendő, ha mégis kriptovaluta csalás áldozatai lettünk?

Egy kriptovaluta átverés áldozatává válni pusztító hatású lehet, és gyorsan kell cselekednünk, ha már fizetettünk vagy személyes adatokat adtunk meg.

Az alábbi esetekben azonnal forduljunk bankunkhoz:

  • bankkártyával vagy hitelkártyával fizettünk
  • banki átutalással fizettünk.
  • személyes adatokat adtunk meg

Viszont ebben az esetben mindenképp érdemes ügyvédi irodát is felkeresni, amely iroda szakemberei, ügyvédei megfelelő tapasztalattal, tudással rendelkeznek az ilyen jellegű csalások hatékony kezelésében. A Hódos ügyvédi iroda ezeknek a bűncselekményeknek felderítésében és a pénz visszaszerzésében segít. Nem szabad a problémát azzal a szőnyeg alá söpörni, hogy a csalók elvették a pénzünk, és ezzel az ügy lezárult!  Miért olyan fontos ez? Mert azzal, hogy csalás áldozatai lettünk, még nem biztos, hogy vesszőfutásunknak vége! A kriptovaluta csalók gyakran eladják az ellopott adatokat más bűnözőknek. Ezért már most azt javasoljuk, hogy mindenképpen változtassuk meg felhasználónevünk és jelszavunk a további károk elkerülése érdekében.

Amennyiben kriptovaluta csalás áldozata lett vegye fel velünk a kapcsolatot.

Jogi kérdése van?

Írjon nekünk és hamarosan felvesszük Önnel a kapcsolatot!