A csalás formái és jogi következményei


A csalás az egyik leggyakoribb és legrégebbi vagyon elleni bűncselekmény. Nagyon régóta része a büntetőjognak. Az ezzel kapcsolatos joggyakorlat nagyon összetett. Ezért az apró részletekre is kiterjedő alapos stratégia mind sértetti, mind gyanúsítotti oldalon már az eljárás kezdetétől nagyon fontos. A csalást sokféle formában elkövethetik. Régebben például nagyon elterjedt volt váltóval (ld. az Al Caponéval raboskodó Victor Lustigot vagy vitéz Szentmarjay Tibor gépügynököt), csekkel csalni, de említhetjük a későbbi biztosítási csalásokat is. Napjainkban viszont az internetes vásárlással kapcsolatos csalás, adathalászat nagyon elterjedt, gyakorlatilag már a legegyszerűbb bűnözők is ezzel foglalkoznak, mivel a lebukás esélye csekély. Nézzük is a részleteket.

Mi az a csalás?

A csalás egy célzatos cselekmény, amelyek célja a jogtalan anyagi haszonszerzés, amelynek eredményeként a sértett vagyonában kár keletkezik.

A bűncselekmény megvalósulásához az elkövetési magatartás és az eredmény között okozati összefüggésnek kell fennállnia. A bűncselekmény elkövetési magatartása a tévedésbe ejtés, vagy tévedésben tartás. A tévedésbe ejtés esetén az elkövető idézi elő a téves képzeteket (például, hogy valahol egy gazdag herceg várja kiszabadítását, esetleg havi 20 % kamatot fogunk realizálni).

A csalás másik elkövetési magatartása a tévedésben tartás. Ebben az esetben nekünk elkövetőknek nincs szerepünk a tévedés kialakulásában, de a sértett tévedését felismerve kihasználjuk azt. A megtévesztő magatartásunk megkezdésével a cselekmény kísérleti szakba lép és mindaddig csak kísérletet állapít meg a bíróság, amíg a kár be nem következett.

Mit jelent pontosan a tévedésbe ejtés?

Tévedésbe ejtés alatt azt értjük, hogy egy párhuzamos valóságot hoznak létre, melynek következménye, hogy a sértettben egy téves képzetet, képet alakítanak ki.

Egyes tehetségesebb csalók egy komplett párhuzamos univerzumot vetítenek a sértett elé, változatos, színes szereplőkkel, érdekes eseményekkel. A csalások többnyire egyszerű alaptörténeten alapulnak, később a sértett igényeinek megfelelően kiszínezve. A sértett hiszékenysége jogilag közömbös, az egyszerű, átlátható, könnyen felismerhető tévedésbe ejtés is tényállásszerű.

unokazos_csalok

Például, ha idős embereknek megkérdőjelezhető szókincsű emberek azt állítják, hogy unokájuk balesetet szenvedett és azonnal pénzre van szüksége, akkor ezzel kihasználják az idős emberek hiszékenységét, családtagjaik iránti aggódásukat, ezzel a csalás büntetőjogi tényállását teljes mértékben kimerítik (rendőrségi zsargonban „unokázás”, elkövetői zsargonban „öregezés”).

A megtévesztett személy nem csupán a saját, hanem más személy vagyoni hátrányát is előidézheti, ezért vannak olyan esetek, ahol a sértett és a megtévesztett személy elválhat egymástól.

 

 

Tipp sértetteknek

A hatóságok bürokratikus és önös okokból gyakran szabadulni igyekeznek a csalás és sikkasztás jellegű ügyektől, ezért elengedhetetlen a kitartó és állhatatos jogi képviselet, a sértetti adatgyűjtés – akár magánnyomozó igénybevételével – és a hatóságok munkájának segítése, egyfajta útmutatás.

A praxisban többször is a sírból kell feltámasztani ezeket az ügyeket, de ne hagyjuk magunkat.

Elengedhetetlen a szakértő segítség a kármegtérülés (kártérítés) érdekében is, mivel ennek az érdeknek is következetes ügyvédi és magánnyomozói támogatása szükséges a bűnös vagyon felderítéséhez, a sértetti javak visszaszerzéséhez. A hatóságok lehetőségei és eszközei napjainkban már meg vannak, azonban az érdeklődés felkeltése részben sértetti, sértetti jogi képviselői feladat is.

Elkövetői kiskapuk

Bár a cselekmény gyakori és nagy joggyakorlata van, mégis egyre gyűlnek az újabb gyakorlati tapasztalatok és változik bizonyos magatartások megítélése. Összetett dolgokat szükséges vizsgálnia a hatóságoknak és bíróságoknak a csalásokkal összefüggésben, melyet az egyre rutinosabbá váló, visszatérő elkövetők ki is használnak.

A vizsgált körülmények tekintetében javasoljuk jártas ügyvédi felkeresését, tanácsadás igénybevételét.

Internetes csalás

Az internetes csalást nagyon sokrétűen valósíthatják meg, például bizonyos rendszerbe hamis adatot visznek be, kezelt adatot változtatnak meg, törölnek.

Megvalósíthatják a bűncselekményt akkor is, ha hamis, vagy jogosulatlanul megszerzett adatot használnak fel annak érdekében, hogy anyagi haszonra tegyenek szert, vagyis másnak kárt okoznak.

Az adathalászat a kiberbűnözés olyan módszere, ahol a felhasználókat arra veszik rá, hogy kiadják bankkártya adataikat, jelszavaikat, valamint eszközeikhez hozzáférést adjanak (együtt érzünk az AnyDesk fejlesztőivel). Történik mindez úgy, hogy az áldozatoknak fogalmuk sincs arról, hogy nem a megfelelő embereknek adtak hozzáférést. Általában sürgető hangvételű üzenetek azok, amelyekben arra kérik az áldozatokat, hogy töltsenek le egy mellékletet vagy kattintsanak egy hivatkozásra. Természetesen a bűnözők – csakúgy mint a klasszikus csalás esetén – itt is a hiszékenységre, nem kellő odafigyelésre építenek, arra, hogy az emberek elfoglaltak, rohannak, szkennelve olvasnak, nem tulajdonítanak jelentőséget a hibás nyelvtani szerkezeteknek, a nem odaillő szóhasználatnak.

Hogy egy konkrét példát is említsünk: nemrég, ismert csomagküldő cég nevében csaltak ki banki adatokat adathalász csalók. Az ismert csomagküldő szolgálat nevében e-mailt küldenek. Az üzenetben szereplő linkre kattintva egy, az eredetivel nagyban egyező oldalra kerül a látogató, ahol a bankot kiválasztva, az adott bank formai és tartalmi elemeivel rendelkező felületen elkérik az internetbanki belépéshez szükséges azonosítókat, majd kis várakozást követően az SMS-ben megadott ellenőrző kódot. Ezt követően a megszerzett belépési adatokkal és az SMS-ben küldött másodlagos azonosítóval az internetbankon keresztül már hozzáférnek az áldozat bankszámlájához, utalni, vásárolni tudnak.

Melyek a csalás büntetési tételei?

  • Amennyiben kisebb kárt okoznak (50.001 – 500.000 forintig) csalás vétségét követik el, vagy a szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okozó csalást bűnszövetségben, közveszély színhelyén, üzletszerűen, vagy jótékony célú adománygyűjtést színlelve követik el, akkor maximum kétévi szabadságvesztéssel leszünk büntetendők.
  • Amennyiben a csalással nagyobb kárt okoznak (500.001 – 5.000.000 forintig), vagy a kisebb kárt okozó csalást bűnszövetségben, közveszély színhelyén, vagy üzletszerűen követik el, akkor a büntetés három évig terjedő szabadságvesztés is lehet.
  • Amennyiben a csalás jelentős kárt okoz (5.000.001 – 50.000.000 forintig) vagy ha a csalás nagyobb ugyan, de azt bűnszövetségben, közveszély színhelyén, üzletszerűen követik el, vagy ha a csalást a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére követik el, akkor egy évtől öt évig terjed a szabadságvesztés.
  • Amennyiben a csalással különösen nagy kárt okoznak (50.000.001 – 500.000.000 forintig) vagy a jelentős kárt okozó csalást bűnszövetségben, közveszély színhelyén, vagy üzletszerűen követik el, akkor két évtől nyolc évig terjed a büntetés.
  • Amennyiben a csalással különösen jelentős kárt okoznak (500.000.000 forint felett), vagy a különösen nagy kárt okozó csalást bűnszövetségben, közveszély színhelyén, vagy üzletszerűen követik el, akkor öt évtől tíz évig terjed a szabadságvesztés mértéke.

A gyakorlatban 17 éves szabadságvesztés büntetés az eddigi ismert leghosszabb, amit Magyarországon csalás miatt kiszabtak. Ebben az esetben a csalás mellett a bűnszervezet fennállását is megállapította az illetékes Törvényszék.

Elévül a csalás büntette?

Igen, a csalás hasonlóan a legtöbb bűncselekményhez elévülhet. A csalás elévülésének ideje a büntetési tétel felső határának megfelelő idő, ezt a fenti pontban találjuk, de legalább, azaz minimálisan öt év.

Hogyan érdemes a csalók ellen küzdeni vagy a csalás vádja ellen védekezni?

Ezt a bűncselekményt rendkívül változatos módon lehet elkövetni, szinte minden ügy más és más. A bevált stratégia és taktika alkalmazása mellett irodánk mindig az adott konkrét büntetőeljárásra építi fel a védekezését. A terjedelmes gyakorlat miatt a nálunk minden esetben tapasztalt büntetőügyvéd foglalkozik az Ügyfeleket érintő vagyon elleni bűncselekményekkel és a csalás minden formájával.

Miért olyan fontos, hogy egy az erre a területre szakosodott büntetőjogász képviseljen a büntetőeljárás során?

Mert eredményesebben képesek ellátni a csalás kapcsán felmerült sértetti jogi képviselői és védőügyvédi feladatokat.

Csalás esetén jelentős büntetési tételekkel fenyeget a BTk, ezért akár a nyomozási, ügyészi, de a bírói szakban is a folyamatos ügyvédi jelenlét elengedhetetlen. A bűncselekmény büntetőjogi elemzése, minősítése ügyében felkészült, tapasztalt ügyvédre van szükség. Amennyiben ügyvédi segítségre van szükség csalással vagy más bűncselekménnyel kapcsolatos büntetőeljárás tekintetében, forduljon bizalommal a Hódos Ügyvédi Irodához!

 

Jogi kérdése van?

Írjon nekünk és hamarosan felvesszük Önnel a kapcsolatot!